Select Page

GR10 – Dag 29 | Van Latour-de-Carol-Enveitg naar Planes

Jul 25, 2023 | GR10

Lieve mensen,

Vandaag ga ik met de Gele Trein, oftewel ‘Le Canari’ (de kanarie) naar Mont Louis – Cabanasse.

De Train Jaune

De gele trein is nu in gebruik als toeristentrein, maar ooit – vanaf de jaren 10 van de vorige eeuw – was het een belangrijk onderdeel van het spoorwegnet tussen Frankrijk en Spanje.

De trein slingert zich een weg tussen allerlei prachtige bergdorpjes in de Pyreneeën. Voor een heel groot gedeelte is de trein nog origineel, dus het is best een bijzonder geval.

Hij helpt mij in elk geval nu om weer op de GR 10 terecht te komen.

Als heuse toerist!
We rijden langs het hoogst gelegen stationnetje in Frankrijk
Bolquere – Eyne, 1592 meter hoog
Dit is het stationnetje waar ik uitstap:
Mont Louis – Cabanasse, 1511 meter hoog.

Het is echt heerlijk om weer op pad te zijn. Door alle gedoe van de afgelopen dagen, door mijn plannen te herzien, door weinig echt op pad te zijn, ben ik mijn vertrouwen een beetje kwijt geraakt.

Maar zodra ik weer gewoon op een pad loopt, komt meteen dat ouderwetse gevoel van lekker lopen weer terug.

Weer op pad. Heerlijk!

Hopelijk is deze streek niet net zo verlaten als waar ik zojuist vandaan kom. Maar ik verwacht het eigenlijk niet. Ik raak meteen in gesprek met een paar Nederlandse toeristen, die me enthousiast vertellen hoe mooi het hier is.


Vanuit het treinstation loop ik in een klein uurtje naar de herberg.

De herberg
Gîte d’etape l’Orri de Planes
Ik sla mijn tentje op op het bivakveldje.

Er komt op een gegeven ogenblik een man op me af, die zegt: ‘Jij hebt Dé Tent’ (maar dan in het Frans).

Ik heb inderdaad eindeloos lang op internet gezocht naar de tent die mij het meest aansprak, en heel veel mensen vinden het maar een raar ding.

Maar deze man zit op een ultralight-hikers-forum, en herkent hem, en is wild enthousiast. Hij heeft hem nog nooit in het echt gezien, dus vind het heel leuk om hem eens van dichtbij te bekijken.

Misschien ga ik nog wel eens een aparte blogpost schrijven over deze tent, de Durston X-Mid. Al zeg ik het zelf, een vrij geniale tent, ik ben er ontzettend blij mee.

Ik heb hem speciaal in Canada bij maker Dan Durston besteld, inderdaad een heel gedoe. Een gok, want je bestelt internationaal op internet, met de bijbehorende fikse verzendkosten, btw en invoerrechten, en zo maar terugsturen is ook weer een enorm gedoe. Maar ik heb goed gegokt. Zeg maar: uitstekend.

Na een tijdje loopt het bivakveld vol.

Ik ga zo meteen voor het eerst sinds tijden eens met de groep mee eten! Ik ben heel benieuwd, lijkt me heel erg fijn om weer eens een fatsoenlijke maaltijd voorgezet te krijgen :-)!

Tot morgen!

Simone

Related posts:

GR10 – Terugblik

GR10 – Terugblik

Lieve allemaal, Ik ben nu zo’n vier weken terug van mijn GR10 avontuur, weer thuis na vele weken dagelijks wandelen,...

2 Comments

 1. Weia

  Leuke tent inderdaad!

  Reply
 2. Dotty Seiter

  I pause to celebrate the countless decisions you have made over the past many months and more recently the past many weeks and most recently the past many days, decisions that have resulted in your saying this at the close of you GR-10 Day 29:

  I’m going to eat with the group for the first time in ages! I’m very curious, seems very nice to get a decent meal again :-)!
  See you tomorrow!

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *