GR10 – Dag 32 | Van Py naar Refuge de Mariailles

Jul 28, 2023 | GR10

Lieve allemaal,

Ik had mijn wekker laat gezet (6.45 uur…) Omdat ik toch maar vier uur te lopen had, althans, volgens het boekje. Vermenigvuldig dit maar met twee in mijn geval. 🙂

Toen ik uit mijn tent kwam, waren de twee wandelaars met wie ik gisteren was meegelopen alweer vertrokken. Een beetje een raar einde, zo zonder afscheid. Maar goed, het zij zo.

In het dorpje Py Is een klein cafeetje met een bijbehorende epicerie. Dit kruidenierswinkeltje is nog duurder dan alle andere winkeltjes die ik in dit soort afgelegen plaatsjes ben tegengekomen.

Totaal begrijpelijk natuurlijk, de prijzen, deze mensen moeten ook ergens van leven. Maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om zo krankzinnig veel geld neer te tellen. Ongelooflijk dom en koppig natuurlijk, want ik moet toch eten de komende dagen! En de komende dagen ben ik ‘boven’. Ik loop van berghut naar berghut, of van bivakplek naar bivakplek. Geen winkel te bekennen.

Ik ben inmiddels een meester geworden in calorieën tellen. Pinda’s en donkere chocola scoren hoog, zo’n 600 kg kcal per 100 gram. Stokbrood is heerlijk, maar levert zeg ik uit mijn hoofd 250 kcal per ons. Dat schiet niet op. Alles wat vet is is goed. En pinda’s zijn daarbij ook nog eens heel goedkoop. Die leveren (denk ik) de meeste kilocalorieën per euro op. Zo ga je denken als je in de bergen loopt 🙂

Ideaal zou zijn pure olijfolie – zo’n 850 kcal per 100 gram. In mijn oorspronkelijke pakketjes-opstuur-plan zat in elk pakketje 300 tot 500 ml zelfgemaakte olijfoliedressing. Gecombineerd met een beetje stokbrood zou dat een uiterst gunstige smaak/gewicht/kilocalorieën/kosten/gezondheid-verhouding hebben. Helaas wilden de posterijen niet meewerken. Maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat het plan geniaal was😁

Hoe dan ook, door niet fatsoenlijk boodschappen te doen, heb ik niet voldoende kilocalorieën bij me, en dat betekent dat ik de komende dagen bij de hutten zal moeten eten. Wat natuurlijk nog veel duurder is! :-). Ik heb mezelf weer eens in de vingers gesneden met mijn koppige zuinigheid.

Nou ja, het is te laat om terug te lopen. Dus die 2500 à 3500 kilocalorieën – hoeveel het nou echt is, dan kom ik niet achter – moet ik op een andere manier zien bij elkaar te harken! :-). Dat gaat vast lukken, linksom of rechtsom.


Vanaf moment één dat ik begin te lopen is het wederom een schitterend pad. ik verwacht nog steeds de hele tijd in de blakerende zon te moeten lopen, maar het is nog steeds heerlijk beschaduwd, in het half open bos:

Weer zo’n mooi paadje
Een puinhelling
Een hellingbos
Pauze: een boterham met hagelslag!

Ik blijf maar steeds te veel water meenemen. Het is heel erg heet, dus ik durf niet met minder dan 3 l water te lopen voor een hele dag.

Maar: ik heb een waterzuiveraar bij me. Als ik water pak uit willekeurig welk beekje, kan ik het binnen 2 minuten zuiveren met een UV-lamp. Geniaal ding!

Ik durf er echter steeds niet op te vertrouwen dat ik water tegen kom, dus loop elke keer met belachelijke hoeveelheden water. En ja hoor: steeds opnieuw zijn er klaterende beekjes, met prachtig helder water, en als het UV licht nog even de laatste bacteriën dood, is het perfect om te drinken.

Een beekje naast het pad
Nog een beekje
Nog meer water!

Hier valt voor mij de grootste winst te halen wat betreft gewichtsbesparing. Ik kan dan wel een flink bedrag uitgeven aan een lichtgewicht tent, maar als ik elke keer 2 kg water te veel mee zeul, dan schiet het allemaal niet op.

Prachtige rotsachtige paden
Steeds rotsachtiger
Ruig!

Inmiddels ben ik aangekomen bij refuge Mariailles, vlak onder het Canigou-massief:

Hoog boven de refuge is een bivakveldje. Daar zit ik dan – heel tevreden.

Wat ik moet leren, elke keer opnieuw, is dat ik de dingen stap voor stap moet nemen.

Gisteravond was ik al half in paniek omdat ik het gevoel had dat drie nachten boven in de bergen te veel achter elkaar was. Nu gaat zo meteen nacht één in, en er is helemaal niets aan de hand. Alles gaat prima. Ik zit hier heerlijk voor mijn tentje.

Beetje weinig eten, maar ja😁.

Lieve groet, en dank voor het meelezen en meeleven!

Simone

Related posts:

GR10 – Terugblik

GR10 – Terugblik

Lieve allemaal, Ik ben nu zo’n vier weken terug van mijn GR10 avontuur, weer thuis na vele weken dagelijks wandelen,...

2 Comments

 1. Weia

  Mooi daar! Gaat het pad over de Canigou of er onderlangs?
  Wij hebben beekjeswater nooit gezuiverd, is nooit misgegaan.
  En op onze Alpentocht hebben we alle eten opgeschreven en achteraf doorgerekend. Dat kwam op 2800 kcal/dag gemiddeld.

  Reply
 2. Dotty Seiter

  Oh, that beautiful hillside forest!

  ≠≠≠≠≠

  I will eat my seaside picnic and drink my thermos of water with superabundant gratitude this evening in respect for your Pyrenees backpacking ‘picnics,’ Simone : )

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *